Bigwall.dk logo (klik til forside)  
 Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt
     
 

 


 

Cliffhanger
- og andre smuglerfiktioner


Med forventningen om at se Ron Kauk og nu afdøde Wolfgang Güllich optræde som stand-ins trodsede snesevis af klubbens medlemmer de dårlige filmanmeldelser og stillede sig i premiere-køen til Sylvester Stallones sidste hit: Cliffhanger - På afgrundens rand.
  Filmen starter godt: I et storslået widescreen-dolomitlandskab bevæger en klatrer sig solo ud under et 8 m tag, og fra de bageste rækker af biografen genlød det taktfast: "Wolfgang! Wolfgang!" Men i nærbillede viser det sig, at fyren har skæv mund og hængende, sørgmodige øjne. På kanten af overhænget fremdrager han en drabelig pistol, trykker af og - presto - dybt forankret sidder nu en 10 mm Petzl Longlife med hænger, bolt og hele svineriet! Buh-råbene ville ingen ende tage.
  Gabe (=Sly(=Wolfi)) er på vej op for at redde sin kompagnon fra redningstjenesten og dennes kæreste. Hvilket er temmelig unødvendigt, idet en helikopter fra samme redningstjeneste allerede er ankommet. Stålkablet fra chopperen boltes fast i klippen, og de uskadte klatrere kan i en tyrolertravers trække sig over i den ventende maskine. Syninger og spænde i pigens sele springer op (givetvis til Black Diamonds sponsor-betalte glæde), og uden Gabe kan gøre noget for at forhindre det, crater hun fra 1200 fod.
  Efter disse urimeligheder hyres redningsholdet mod dets vilje i en nødlandet superforbryderbandes jagt efter 3 kufferter med 1000-dollarsedler. Den ene ultravoldsscene afløser den næste, uden at spændingen udvikles og bygges op, og Stallone er åbenbart blevet så inspireret af sine rådgivere, at han vil klatre selv. Med ringe held. 

Manuskriptet er oprindeligt udarbejdet af den amerikanske klatrer John Long, men ideen med det nødlandede fly i vinterfjeld har han ikke udelukkende hentet i fantasien.
I vinteren 1977 styrtede et to-motors Lockeed Lodestar lastet med tonsvis af den bedste mexicanske ganja ned i en fjern afkrog af Yosemite i Californien. Rygtet spredtes hurtigere blandt klatrerne i dalen end hos narkopolitiet og i løbet af en uge var flyet tømt og lasten omsat til et beløb på mellem 1 og 1,5 millioner dollars, hvorefter der var biler, rejser og nyt gear over hele linien i Camp 4.
  Episoden gav inspiration til andet end Cliffhanger:
  Angels of light af Jeff Long er en åndeløst spændende klatrerroman, der i sin første halvdel beskriver ovennævnte bonanza i alle detaljer, set fra en gruppe Camp 4-fuldtidsklatrere. Efter århundredes fest digter Jeff Long videre: Klatrerne vågner op ikke bare til tømmermænd, men til et mareridt af hævn fra en person, de mindst havde ventet at se.
Angels of light er ikke for non-klatrere (din mor ville blive chokeret!) 
Angels of light, Jeff Long. McGraw-Hill paperback, 1988.

I Vortex af David Harris finder to klatrere et nyligt nødlandet fly i Cascadebjergene på grænsen til Canada, hvorfra de redder en af passagerne og hans bagage af highgrade kokain. De hvirvles ind i en malmstrøm af gangster- og politiforfølgelse, der aldrig helt vil tage slut.
Vortex, David Harris. I: One step in the clouds. Diadem, 1990.

Begge noveller indeholder klatrebeskrivelser fra Yosemites bigwalls, der er bedre og mere velskrevne end de fleste facts-artikler. Og begge bøger er langt mere spændende og realistiske end det Sly præsterer.


   Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt TOP
Michael Hjorth
2003