Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt
     

Smågrebsklatring på Finsenstatuen, Tagensvej

Av min arm !
Om golf-albuen og dens behandling

Golf-albue, eller indre epikondylitis, er næst efter skader i fingerled og -sener en af de almindeligste sportsskader blandt klatrere. Det følgende er en lægmandsgennemgang af dens årsag og mulige helbredelse baseret på mine egne oplevelser med et sæt golf-albuer, senest gennem hele 1993.
  Knoglefremspringet på albuens inderside er fæstepunkt for de fingermuskler, der bøjer fingrenes indre led, knytter hånden samt bøjer håndledet indad. De muskler, der bøjer fingrenes yderste led fæster ikke på albuen, men længere ude på underarmsknoglen. At det forholder sig således, erfarede jeg "empirisk" ved, at jeg i skadeperioden uden problemer kunne klatre vanskelige ruter på små greb, hvorimod det gjorde ondt at klatre lette ruter med store åbne greb.
  Indre epikondylitis er karakteriseret ved irritation og smerte ved selv let berøring af knoglefremspringet, samt naturligvis ved belastning af fingerbøjerne. Det er en udpræget træningsskade, der for mit vedkommende opstod ved at lave kropshævninger (pull-ups) i store glatte greb, hvor hele hånden og håndledet spændtes statisk.
  Når skaden er sket skal man naturligvis øjeblikkeligt analysere og ændre sin træning, men problemet har måske allerede på dette tidspunkt kronisk karakter, således at den klassiske ICE-metode (Ice - Compression - Elevation) for akutte sportsskader sjældent er anvendelig. Fuldstændig pause fra klatring og anden aktivitet er hverken gennemførligt eller nødvendigvis godt, men det er tilrådeligt med en periode (2 -3 uger ?) med "aktiv" hvile, hvor man hver dag masserer senefæstet på albuen samt underarmens muskler med hånden løftet (venepumpemassage). Under aktivitet (og kun da) kan man med fordel benytte et uelastisk velcrobånd (købes i sportsforretninger) anbragt under albuen. Det aflaster fingerbøjerne og masserer muskelfæstet. Ultralyd og anden professionel hjælp kan måske også bruges (jeg har aldrig prøvet).
  Det, der har hjulpet mig mest, er Gymlastik! Bevægelse og muskeltræning med meget lav belastning og hundredevis af repetitioner ved hjælp af en langt gummibånd (f.eks. fra Rhône-Poulenc Rorer, Topstykket 12, Birkerød, 42 81 28 88, eller ens læge). Jeg satte det fast på hjørnet af mit spisebord og trak i det med fingerspidserne i en halv time hver dag i en uge (mens jeg læste avis).
  3 uger senere klatrede jeg uden problemer rundt på store kuffertgreb (det værste for en golf-albue!) i stejl El Chorrokalk!
  For at undgå at skaden kommer igen, er det (naturligvis) vigtigt altid at varme op og desuden at lave dynamisk fingertræning (fx med gummi-klem-ringe) ud over den fingerstatiske pull-uptræning.
  Gummibåndet, der fås i en tynd og en tyk udgave, kan bruges til afhjælpning og genoptræning af mange andre skader, fx finger- og skulderskader og tennisalbue (= ydre epikondylitis).







   Indledning | Artikler | Galleri | Links | Nyheder | Kontakt TOP
Michael Hjorth
2003